Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Σπιθάρι – Waking Life

    

1. Η κατάσταση σήμερα 

Ο βασικός παράγοντας της εν εξελίξει κατάρρευσης του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος είναι η εγγενής του αντίφαση που συνίσταται στο χωρίς όρια κυνήγι του κέρδους μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντοχές και όρια των ανθρώπων και του πλανήτη. Ως αποτέλεσμα, έχουν δημιουργηθεί λάθος εικόνες για την οικονομία, τη δικαιοσύνη την αγάπη και τη πνευματικότητα, αναχρονιστικοί τρόποι σκέψης και συντελείται μία τεράστια κατάχρηση των φυσικών πόρων. Μέσα από τo λανθασμένo αυτό προσανατολισμό δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο πρότυπο φόβου και βίας, που έχει υποσκάψει την ανθρώπινη ψυχή. Η νέα όμως κοινωνία των πολιτών συνειδητοποιεί όλο και πιο ξεκάθαρα την υφιστάμενη πραγματικότητα και αντιπαρατίθεται, επαναστατεί, κινητοποιείται και αναζητά ένα νέο σύστημα αξιών ανόθευτο από την πλαστή εικονική πραγματικότητα των ΜΜΕ. 

2. Tα πρώτα κύτταρα ενός νέου κόσμου 

Το νέο κοινωνικό μοντέλο που φαίνεται να αναδύεται από τους απλούς ανθρώπους δε συνίσταται από τις απαρχαιωμένες πια αντιλήψεις της κυριαρχίας πάνω στους άλλους, το κυνήγι του κέρδους και της εξουσίας αλλά προέρχεται από τους “ιερούς” νόμους της ζωής: Την Αλληλεγγύη,τη Συνεργατικότητα, τη Κοινοκτημοσύνη και την Ελευθερία Συνείδησης. Η Επανάσταση έχει ξεκινήσει μέσα μας και θα αγκαλιάσει όλο το Πλανήτη διότι γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι Είμαστε Όλοι Ένα.

Παντού εκεί όπου τώρα μαίνεται η καταστροφή, εκεί γεννιούνται και τα πρώτα κύτταρα ενός νέου κόσμου.

Δύο κόσμοι βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα. Ο κόσμος της ανόθευτης ζωής που αυθόρμητα συνεργάζεται και οργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο πια (όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξεγέρσεις) και ο κόσμος του ανθρώπου όπως τον ζούμε καθημερινά. Αυτοί οι δύο κόσμοι θα συναντηθούν ή θα συγκρουστούν και αυτό είναι αναπόφευκτο. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη κοινωνική εξέλιξη! 

3. Ετοιμαζόμαστε για αυτό 

Και λέμε: Aπεξάρτηση από τις κοινωνικοοικονομικές δεσμεύσεις που δημιουργεί το Σύστημα σήμερα.

Λέμε: Oι βασικοί πυλώνες της ζωής (νερό, τροφή, ενέργεια, στέγαση, αγάπη) πρέπει να απελευθερωθούν από τις δυνάμεις που τις έχουν καταστρέψει (καθεστωτικοί θεσμοί).

Λέμε: Συνεργατικότητα αντί ανταγωνισμού, εμπιστοσύνη αντί καχυποψίας, κοινοκτημοσύνη αντί ατομικής ιδιοκτησίας.

Λέμε: Επιστήμη και λογική αντί για παράλογες δοξασίες και ανούσια ιδεολογήματα. 

4. Η δική μας απάντηση 

Η Τοπικοποίηση και το δίκτυο Οικοκοινοτήτων είναι η δική μας απάντηση απέναντι στη λαίλαπα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Θεωρούμε τη διατροφική, ενεργειακή, στεγαστική και ψυχολογική μας αποδέσμευση και απεξάρτηση από το Σύστημα ως πράξεις ενεργητικής αντίστασης γι’ αυτό και δεν συνηγορούμε και δεν προσβλέπουμε σε οποιονδήποτε εσωστρεφή τοπικιστικό απομονωτισμό. Κύριό μας μέλημα είναι η διάδοση όποιας γνώσης αποκτήσουμε στην πορεία του εγχειρήματός μας και προωθούμε τη δημιουργία και συνεχή επέκταση ενός δικτύου Οικοκοινοτήτων.

Οι βασικές παράμετροι του σχεδίου μας συνδέονται με συγκεκριμένες εργασίες έρευνας κυρίως σε θέματα νερού, παραγωγής τροφής και ενέργειας, και στέγασης με σκοπό να σχηματιστεί ένα νέο μοντέλο για κάλυψη των βασικών υλικών αναγκών του ανθρώπου με κριτήριο την βιωσιμότητα και όχι την καταστροφή της Φύσης διότι συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ανάπτυξη χωρίς ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου