Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ - Απόσπασμα 1

  
 
Λένε ότι ο Θεός είναι αυτός που δημιούργησε τον κόσμο.
Αυτό είναι ο Θεός;

«Ο Θεός είναι ο κόσμος. Ο νους συνεχίζει να δημιουργεί δυαδισμούς. Λέει ότι ο Θεός είναι αυτός που δημιούργησε τον κόσμο. Έτσι ο κόσμος είναι χωριστά κι ο Θεός είναι χωριστά. Ο Θεός δεν είναι χωριστά. Δεν μπορεί να είναι χωριστά από τον κόσμο του. Αν είναι χωριστά, ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για μία στιγμή χωρίς αυτόν. Είναι η ζωή τής ζωής.

Μη φαντάζεσαι λοιπόν το Θεό σαν ένα ζωγράφο που ζωγραφίζει στο μουσαμά, όπου ο μουσαμάς είναι χωριστά και ο Θεός είναι χωριστά. Ο ζωγράφος μπορεί να πεθάνει και ο πίνακας να συνεχίσει να υπάρχει.

Εξαιτίας αυτής της δυαδικότητας ο Νίτσε μπόρεσε να πει, "Ο Θεός πέθανε". Τί ανάγκη τον έχουμε; Δημιούργησε τον κόσμο – και τέρμα! Γιατί να κουβαλάμε ακόμη το φορτίο; Τί ανάγκη τον έχουμε το Θεό; Από τη στιγμή που δημιούργησε τον κόσμο, τί ανάγκη υπάρχει; Ο κόσμος υπάρχει, εσύ υπάρχεις. Αυτός ο Θεός μόνο εμπόδιο μπορεί να είναι πια. Θα μπει ανάμεσα σε σένα και τη ζωή σου. Ξεφορτώσου τον.

Και ο Νίτσε είχε δίκιο κατά κάποιον τρόπο: Αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα τού δυαδισμού. Ο κόσμος είναι μια χαρά χωρίς αυτόν. Γιατί να τον ανακατέψουμε; Όσο περισσότερο τον ανακατεύεις, τόσο δημιουργούνται προβλήματα. Κοίτα τις θρησκείες. Πόσοι πόλεμοι, φόνοι, βία... Και τί δεν έχει γίνει στο όνομα τής θρησκείας. Ο κόσμος έχει υποφέρει τρομερά. Ξεφορτώσου το Θεό. Αυτός δημιούγησε τον κόσμο· πες του ένα τελευταίο ευχαριστώ και ξεφορτώσου τον. Τώρα πια δεν χρειάζεται. Είναι ήδη πολύ γέρος, σχεδόν ερείπιο...

Ο Νίτσε είπε, "Ο Θεός είναι νεκρός και ο άνθρωπος είναι ελεύθερος πια". Αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα τής δυαδικής σκέψης.»...

– ΌΣΣΟ, Νιρβάνα: Ο Τελευταίος Εφιάλτης, εκδ. Ρέμπελ.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου